Fisk och skaldjur

Het räkgryta med färsk pasta

Den heta grytan består av färska räkor kokta med curry, cayennepeppar, vitlök, två sorters paprika och grädde. Jag brukar ta räkor på burk eller jätteräkor på burk.

Antal portioner: 4

färsk pasta till 4 portioner
500 500 g (ca) färska räkor
1 röd paprika
1 gul paprika
färska champinjoner
10 cm (ca) purjolök
soya
2 msk tomatpuré
1 burk creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
vitt vin
curry (ganska mycket)
1 1 tsk (ca) cayennepeppar
dill

Foto: TV4

Gör så här

1. Fräs upp curry med cayennepeppar.
2. Häll i grönsakerna låt det fräsa tillsammans i ca 15 min.
3. Lägg i tomatpuren, soyan, grädden samt creme fraichen och lite vitt vin (eller sherry).
4. Sist men inte minst, i med räkor och dill.
5. Koka upp ordentligt så det serveras varmt.

Lyxig fiskgratäng

För 4 personer.

Ingredienser

Potatismos:
10-12 potatisar
1½-2 dl standardmjölk
1 ägg
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
Fiskgratäng:
600 g spättafilé
1 tsk salt
Fyllning:
100-150 g skalade räkor
Ca 2 msk räkost
Rivet skal av ½ citron
2 msk finklippt dill
Gratängsås:
2½ dl matlagningsgrädde
125 g räkost
½ dl finklippt dill
En skvätt hummerfond
Garnering:
Potatismos (se ovan)
Räkor
Citron
Dill

Gör så här

Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken och häll den i moset. Tillsätt ägg och smör och smaka av med salt och peppar.
Fyllning: Hacka räkorna grovt. Blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Bred ut fisken och salta. Fördela fyllningen på filéerna och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Spritsa ut det nu svalnade potatismoset runt gratängformens kanter.
Gratängsås: Vispa ihop grädde, räkost och dill och smaka av med lite hummerfond. Häll såsen över fisken. Gratinera på nedersta falsen i 20 – 30 minuter i 225 grader.
Garnera med skalade räkor, dill och citron.

Lämna ett svar