Dessert

Tobleroneparfait

Parfait är kanske inte det snällaste mot figuren, men när den här krämiga varianten med toblerone smälter i munnen, känns det som det kvittar.

Antal portioner: 4
Färdigt på: 260 min

60 g Toblerone
1 msk strösocker
1 st äggula
2 dl vispgrädde (knappt)
Till servering:
hallon- eller annan bärsås

Foto: Fredrik Sandin Carlsson 
Tips
Parfaiten behöver cirka 4 timmar i frysen.

Gör så här

1. Vispa först grädden i en bunke. Vispa därefter äggulan och sockret i en annan bunke över ett varmt vattenbad eller i kastrull på en inte alltför varm spisplatta.
2. Ta äggsmeten från värmen och fortsätt att vispa tills den kallnat och är skummig och ljus. Det går lättast med en elvisp.
3. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vänd ner den och den vispade grädden i äggsmeten. Häll upp i en skål eller form och ställ in i frysen.
4. När parfaiten stelnat, skär upp den i skivor och garnera med bär eller bärsås, t ex jordgubbs-, hallon- eller passionsfruktssås.
Glass Au Fou
Havrebotten
75 gr marg.
2 1/2 dl havregryn
1ägg,
1 msk vetemjöl,
1 tsk bakpulver
3/4 dl socker.
.
1pkt. tinade hallon
Marängsmet
3 äggvitor
1 1/2 dl socker.
Vaniljglass mängd efter tycke
1.    Häll det smälta margarinet över havregrynen, rör runt och låt stå och dra ett tag.
2.    Blanda i ägg, vetemjöl,bakpulver och socker. Rör runt till smeten är jämn och fin.
3.    Häll massan i en form och sedan in i ugnen på 175 C i 20 min.
4.    Ta ut formen och låt den kallna
5.    Lägg hallonen ovanpå havrebottnen, och sedan glassen.
6.    Vispa äggvitorna till hårt skum samt rör försiktigt i sockret i smeten och bred ut det ovanpå glassen
7.    Sätt formen i ugnen på 275 C i 3 min. Eller tills ni ser att marängen fått färg.

Key Lime paj

Key Lime paj En amerikansk paj som har fått sitt namn av de små limefrukterna som växer på Florida Keys. Jag älskar den och den passar bra efter vad som helst eller till vad som helst.

Ingredienser

15 digestivekex, gärna fullkorn
125 g Arla smör
Fyllning:
5 äggulor
1 burk kondenserad sötad mjölk, ca 400 g
1 dl pressad limesaft

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Krossa eller mixa kexen fint.
  • Smält smöret och rör ner smulorna.
  • Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Rör ihop äggulorna i en bunke.
  • Rör ner mjölk och limesaft.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda i ytterligare 15 min.
  • Låt kallna.
  • Låt den stå i kyl eller frys minst 3 tim.
  • Låt den frysta pajen stå i rumstemperatur ca 20 min innan servering.
  • Sikta över florsocker.
  • Garnera med vispad grädde och limeskivor.

Lämna ett svar