Köttfärslimpa
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor
God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
4 portioner
Laktosfritt -Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
Glutenfritt -Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.
Du behöver:
- 400 g blandfärs
- 0,75 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1,25 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk riven eller finhackad gul lök
- 1 st ägg
- ca 25 g smör
- eller margarin
Brunsås:
Gör så här:
Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.
Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.
Smörj en ugnssäker form med kanter.
Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.
Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter.
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.
Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soja. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter.Servera gärna med kokt potatis sky eller brunsås, lingonsylt och lite kokta grönsaker.